Projekt iPACENOTES

Tvrtka Mireo d.d. objavila početak rada na projektu iPACENOTES – projektu razvoja aplikacije koja će u potpunosti zamijeniti suvozača u reliju Zagreb, 10. ožujka 2016. - Tvrtka Mireo, jedna od vodećih globalnih kompanija za razvoj navigacijskih i telematičkih tehnologija (GIS sustava), danas je u Zagrebu objavila početak razvoja iPACENOTES aplikacije i predstavila Internet stranice projekta www.ipacenotes.com/hr

 Iako na tržištu već postoji niz aplikacija koje vozačima i suvozačima pomažu pri bilježenju instrukcija o karakteristikama ceste na kojoj se vozi reli utrka, iPACENOTES je globalno prva aplikacija koja će pravovremeno izgovarati instrukcije vozaču i time u potpunosti moći zamijeniti suvozača. Ovime će se povećati sigurnost tijekom treninga obzirom na nesreće i izlijetanja sa ceste uslijed pogrešno ili nepravovremeno pročitane instrukcije, a široj publici otvoriti vrata i omogućiti uvid u svijet auto utrka. Ulaganje u razvoj iznosi 3.300.000 kn a aplikacija će biti dostupna u ožujku 2017. godine. "U Mireu već više od 15 godina sistematski razvijamo navigacijske aplikacije i potpuno smo upoznati sa mogućnostima postojećih sustava za globalno pozicioniranje što je nužno za prevladavanje nemalih izazova pri tehničkom razvoju ovakve aplikacije. S druge strane, u razvoju sadržajnog odnosno reli dijela aplikacije surađivat ćemo i već surađujemo sa vrhunskim vozačima i suvozačima relija. Aplikacija je namijenjena za edukativne svrhe i treninge ali i za širu publiku poglavito auto entuzijaste.
Ivica SiladićPutem Internet stranica projekta i društvenih mreža informirati ćemo javnost o statusu razvoja te objavljivati edukativne članke o tajnama relija i svakako očekujemo povratne informacije kako bi aplikaciju učinili što boljom.” izjavio je Ivica Siladić, član Uprave za razvoj i glavni tehnički direktor tvrtke Mireo d.d. ujedno i viceprvak u Klasi 3 Autorally prvenstva RH u 2014. godini.
U oblikovanju početne ideje u iPACENOTES projekt sudjelovao je Juraj Šebalj, deseterostruki prvak RH u reliju sa velikim međunarodnim iskustvom te ovom prigodom izjavio: „Svi mi vozači se s vremenom upitamo da li je moguće reli instrukcije ubaciti u neki elektronički uređaj kako bi tijekom vožnje uvijek imali pravovremenu i točnu informaciju. Upotreba ovakvog uređaja je dosta široke primjene ne samo na reliju već i u drugim granama auto i moto sporta, poput kružnih utrka, brdskih utrka, a čak i u motociklizmu, gdje prema pravilima nema suvozača, a postoji velika potreba za njim. Naša preliminarna testiranja su pokazala da je ovakav sustav moguće realizirati no potrebno je još puno rada kako bi sustav učinili sigurnim za upotrebu. Pojava ovako unaprijeđene iPACENOTES aplikacije na tržištu mogla bi biti povijesni trenutak u povećanju sigurnosti motosporta.“ Suradnik u iPACENOTES projektu je i Miran Kacin, vlasnik tvrtke IK Sport d.o.o. koja brine o vozilima reli vozača, dugogodišnji reli suvozač koji je sudjelovao i u World Rally Championship utrkama. Njegovo iskustvo je vrlo dragocjeno u oblikovanju same aplikacije a ovom prigodom je izjavio: „U današnje vrijeme pametnih telefona i ostalih uređaja koji su postali sastavni dio naše svakodnevice, moguće je razviti aplikaciju koja će u određenoj mjeri zamijeniti suvozača. Idealna upotreba iPACENOTES aplikacije jest tijekom treninga, gdje će svakako utjecati na povećanje sigurnosti. Što je tiče natjecanja, bit će veliki izazov učiniti aplikaciju toliko kvalitetnom da zamijeni suvozača i tijekom utrke no osobno volim izazove i nadam se da će moje iskustvo doprinijeti tome. Pravo je vrijeme da se ovakva aplikacija pojavi na tržištu.“
Tvrtka Mireo d.d. specijalizirana je za razvoj navigacijskih i telematičkih tehnologija (GIS sustavi). Od svojih početaka 2001. godine ulaže u izradu inovativnih rješenja zasnovanih na vlastitim tehnologijama te testiranih i potvrđenih u komercijalnim aplikacijama. Zahvaljujući tehnološki superiornim rješenjima, u kojima je naročita pažnja posvećena potrebama korisnika, Mireo svoj navigacijski softver uspješno prodaje u više od 80 zemalja, na svim kontinentima, na kojima ostvaruje preko 80% prihoda. Mireo posebne uspjehe bilježi na tržištima zemalja u razvoju među kojima se ističe Indija, u kojoj Mireo sa indijskim partnerom ima najveći tržišni udjel, zatim Europa, Srednji istok, Turska te Dubai gdje je Mireova aplikacija RTA Smart Drive registrirala više od 1.300.000 aktivnih korisnika . 

Za svoja inovativna rješenja Mireo je nagrađen brojnim nagradama kao što su nagrada za projekt godine za 2010. i 2011. godinu za Mireo DON'T PANIC navigacijsko rješenje za pametne telefone koju dodjeljuje Udruga za projekt menadžment, PMI ogranak Zagreb te 'GREENOVATION 2014' najbolja usluga hrvatskog zelenog gospodarstva dodijeljena od strane Savez za energetiku Hrvatske. Samu tvrtku je istraživanje portala Moj Posao 2015. smjestilo na drugo mjesto najboljih hrvatskih poslodavaca u kategoriji malih poduzeća.

Napisano 10.03.2016.
4 4

Komentirajte članak


Komentiraj

Nema komentara